11.03.2020

Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın

Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın 

Afyonkarahisar’da kadınlar günü münasebetiyle,  “Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın” başlıklı bir konferans düzenlendi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, il müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun faaliyetlerinin yer aldığı slayt gösterimiyle devam etti. Programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü  Şükrü Kabukçu “Diyanet İşleri Başkanlığımıza, müftülüklerimize ve din adamlarına halkımız tarafından duyulan güven bizi çok memnun ediyor ve aynı zamanda yükümüzün ne kadar ağır olduğunu da bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.  

“Kadın ve erkek birbirinin rakibi değil, refikidir.”

 “ Kadın ve erkek her fert Allah’ın kulu ve Âdem’in çocuklarıdır. Kadın ve erkek birbirinin hasmı, rakibi değil; refiki, yol arkadaşıdır.” sözleriyle konuşmasına devam eden Kabukçu, birkaç soru eşliğinde kadının üretim ve tüketimdeki yerine ve rolüne işaret etti. “İnsan üretmelidir başkasına yük olmamalıdır. Üretmek sadece para kazanmaktan ibaret değildir.” diyerek kadın ve erkek olarak değil insan olma açısından üretimin ele alınması gerektiğini belirtti ve üretim ve tüketimi farklı bir pencereden ele aldığı konuşmasına şu sorularla devam etti:
“Değerlerimizi bir bir tüketirsek sonunda ahireti tüketmek de var değil mi?”
“Topluma değerli bir evlat kardeş eş kazandırmak üretmek değil midir? Ömrü tüketmek kadın ve erkek için düşünmemiz gereken ortak bir sorumluluk değil mi? Eşler olarak birbirimizi, evlat olarak anne babaları ve akrabalar ve eş dost olarak birbirimizi yok yere hırpalarsak birbirimizi tüketmiş olmaz mıyız? Düşürdüğümüz parayı tekrar kazanabiliriz fakat tükettiğimiz insani değerleri nasıl ve nerde bulacağız? Başta namaz olmak üzere diğer ibadetlerimiz ömrün boşa tüketilmesine dur diye limanlarımız sığınaklarımız değil mi? Sanal âlemde ve televizyon dizileriyle vakti tüketmek günümüzde bizi yoran ve tüketen en önemli hususlar değil mi? Değerlerimizi bir bir tüketirsek sonunda ahireti tüketmek de var değil mi?”

İl Müftüsü Şükrü Kabukçu’nun ardından Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut yoğun ilgi gösteren katılımcıların kadınlar gününü tebrik ederek şöyle devam etti: “Kadınlar gününü bir kutlama günü değil farkındalık oluşturma günü olarak değerlendiriyor, Diyanet İşleri Başkanlığımızın, vahiy ve nebevi sünnet örnekliğinde mesajlarını  vatandaşlarımızla buluşturmak istiyoruz. İslam dininin kadına nasıl baktığını ve toplumun  nasıl bakması gerektiğini özel temalarla bu günlerin vesilesiyle anlatmaya çalışıyoruz.   Bu seneki başlığımız da “Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın.” 

 “Kadın ve erkek eşit değil eş-değerdir. İnsanlık noktasında eşit, haklar ve sorumluluklar noktasında eş-değerdir.”

“Allah kadını da tıpkı erkek gibi, yeryüzüne hilafet makamıyla göndermiştir. Kadın ve erkek eşit değil eşdeğerdir. İnsanlık noktasında eşit, haklar ve sorumluluklar noktasında eşdeğerdir.  Kadının evde yaptığı çalışmalar asla hizmetçilik değildir. Bu görünmeyen istihdamdır. Ev huzur yuvasıysa şevkle, zevkle ve istekle yapar. Evde huzur yoksa zoraki yapar ama yine de yapar.” diyerek kadının her daim çalıştığını, ürettiğini ifade etmiş ve çalışan kadın çalışmayan kadın ayrımına dikkat çekmiştir. 

Bitmek bilmeyen ihtiyaca karşı iktisat, itidal, kanaat...

Özellikle sosyal medya üzerinden görsel paylaşımların kadınları büyük bir tüketim yarışı içine çektiğine, kapitalist düzenin bize her şeyi ihtiyaç hissettirmeye başladığına vurgu yapan Akbulut çarenin itidal ve dengede olduğunu ifade etmiş ve şöyle demiştir:
“Manası değiştirilen ihtiyaç kavramının yanında iktisat, itidal, kanaat, şükür gibi kavramları neslimize yerleştirmek zorundayız. Tüketimin ihtiyaç kanaat ve şükür dengesini korumalı ve insanın işe yarayan bir varlık olduğunu insanın harcamalarından sorumlu tutulduğunu ve Kur’an’ın ifadesiyle “Allah’ın israf edenleri sevmediğini” aklımızdan hiçbir zaman çıkarmamalıyız. Tüketimin de bir ahlakı olduğunu unutmamalıyız.”