09.03.2018

PEYGAMBERİMİZ KADINLARIN HUZURUNUN GÜVENCESİYDİ

İl Müftülüğümüz tarafından 08 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Derya Düğünü salonunda gerçekleşen konferansta konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Kadro Terfi ve Tahsis Daire Başkanı Ayten Koç ,” Hz. Peygamberin varlığı yaşadığı çağda kadınlar için huzurun güvencesiydi” şeklinde konuştu.

İl Müftülüğümüz tarafından 08 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle 08.03.2018 Perşembe günü “Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın” konulu bir konferans düzenlendi. Bin kişinin üzerinde katılımcının bulunduğu konferans Başkanlığımız Daire başkanlarından Ayten Koç tarafından verildi.     Eski Otogar Camii İmam-Hatibi Hafız Halil Genç’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, İl Müftümüz Şükrü Kabukçu bir açılış konuşması yaptı. Aile içinde kadının konumuna ve rollerine dikkat çeken dikkat çeken müftümüz Kabukçu, kadının aileyi bir arada tutan en önemli unsur olduğunu, ailenin çökmesinin bir anlamda toplumun da bozulmasına zemin hazırladığını ifade etti.

“KAYINVALİDELER, GELİNLERİNİZİ OĞULARINIZA KARŞI SAVUNUN”

Kadının yaşına göre bir evde çocuk, anne, kız kardeş, eş, kayınvalide ve nine gibi rolleri olabileceğini ve her rolün getirdiği sorumluluklar olduğunu belirtti.

Apart kavramının öz kültürümüze uygun olmadığını anlatan İl Müftümüz, mutluluğun sırrının geniş evlerde, büyükanneli, dedeli geniş ailelerde olduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında kadınların sevgi ve merhamet duygularının güçlü olduğuna değinen KabukçuÖzellikle kayınvalidelere sesleniyorum, gelinlerinizi sevin, sevdiğinizi de belli edin, hatası varsa da oğlunuza karşı savunun. Çünkü ailenin temeli sevgi oluşturur. Diğer taraftan gelinlere de seslenerek kayınvalidelerinizi sevin, çünkü onlar aynı yastığa baş koyduğunuz eşlerinizin anneleridir” diyerek kadın dayanışmasının aile içindeki önemini belirtti.

PEYGAMBERİMİZ KADINLARIN HUZURUNUN GÜVENCESİYDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı Kadro Terfi ve Tahsis Daire Başkanı Ayten Koç yaptığı konuşmasında, adalet, hak ve eşitlik kavramları ışığında İslamiyet’in kadına bakışını değerlendirdi. Yaşadığı çağda, Hz. Peygamberin varlığının, kadınlar için huzurun güvencesi olduğunu söyleyen konuşmacı; Onun, son anlarında bile ümmetine kadınlara iyi muamele edilmesini vasiyet ettiğini belirtti.

“KRİSTALLER KIRILMASIN”

Kız çocuğu sahibi olmaktan utanılan bir çağda, Peygamberimizin kız çocuğu sahibi olanların cennete gireceğini müjdelediğini kızlarına ve eşlerine duyduğu saygı ve sevgiyle örnek olduğunun altını çizen Koç, verdiği örneklerle kadın konukları duygulandırdı. Peygamberimizin, Eşi Hz. Safiye’nin devesine rahatça binebilmesi için, kendi dizini önüne basamak olarak koyduğunu, kızının rahat etmesi için hırkasını çıkarıp onu hırkası üzerinde oturttuğunu belirten Koç, develerin üzerinde bulunan hanımlar için endişelenen Efendimizin,  Enceşe isimli sahabiye seslenerek: “Enceşe dikkat et kristaller kırılmasın” diyerek zarif bir şekilde uyardığını da sözlerine ekledi.

“EŞLERİNİZE OLAN SEVGİNİZİ SIK SIK DİLE GETİRİN”

Proğram sonunda katılımcıların kadınlar gününü tebrik eden Afyonkarahisar Valimizin eşi Fatma Tutulmaz Hanımefendi, tarihin ünlü simalarından Cengiz Han’ın eşini takdim ederken söylediği “Ben hepinizin hanıyım. Bu da benim Han'ım” sözünü hatırlatarak, kadına verilen değerin altını çizdi. Kadınlara,  eşlerine olan sevgilerini sık sık dile getirmelerini belirten Sayın Tutulmaz, ” yemeğinizi sevgiyle yapın ki lezzetli olsun, evladınızı sevgiyle büyütün ki sağlıklı bir birey olsun, yaptığınız her işi sevgiyle yapın” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Konferans proğramı Fatma Tutulmaz Hanımefendinin Daire Başkanı Ayten Koç Hocamıza çiçek takdiminin ardından sona erdi.