01.04.2019

KIRMIZI RENGİ ÇOK MERAK EDİYORUM

Afyonkarahisar İl Müftülüğünce düzenlenen engelli koordinatörleri toplantısında konuşan Müftü Kabukçu; engelli hizmetlerinde empatinin önemine değinerek engelli bir öğrenciye dair hatırasını paylaştı.

Afyonkarahisar İl Müftülüğü tarafından İl Müftülüğü Konferans Salonunda, engellilere yönelik din hizmetleri ile ilgili faaliyetlerin değerlendirilmesi, planlanması, bu alandaki faaliyetlerin daha etkin ve kapsamlı yürütülebilmesi maksadıyla bir toplantı yapıldı. İl Müftüsü Şükrü Kabukçu başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, il ve ilçe engelli koordinatörlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Bize ulaşmalarını bekleyemeyiz

Toplantının açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, engellilere hizmet eden personelimizin bu işin insani boyutunu öncelikle göz önünde bulundurması gerektiğini belirterek, “Bize düşen engelli bireylerin kendilerini anlatmasını beklemek değil, onları anlamak için çaba sarf etmek; bize ulaşmalarını beklemeden, onlara ulaşmaktır. Engelli hizmetleri, gelip geçici bir hizmet alanı değil, gönüllülük ve görev biliniciyle yapılacak çok değerli ve yüz akı çalışmalardır.” şeklinde konuştu.

Çabalarımızı bir lütuf olarak görmek doğru değil

Öğrenmenin insan yaşamındaki önemine ve engelli bireylerin öğrenmede yaşadıkları güçlüklere değinen Kabukçu, “Tarihimize baktığımızda hayata çok önemli katkıları olan engelli kardeşlerimiz olduğunu görüyoruz. Bir öğrencimiz de olsa dinimizi doğru bir şekilde öğrenmeleri için ciddiyetle çaba göstereceğiz. Bu çabayı engelli kardeşlerimize bir lütuf olarak görmek hatasına düşmemeliyiz. Engellilere yönelik din hizmetleri, din görevlilerimiz için bir sorumluluk olduğu kadar hakkın, hak sahibine teslimidir.”

Kırmızı rengi çok merak ediyorum

Bir Kur’an Kursu ziyaretinde, engelli bir öğrenci ile yaşadığı diyalogu aktaran Kabukçu; “Görme engelli küçük bir öğrencimizle sohbet ediyorduk. Küçük bir çocuk olan öğrencimiz bana ‘İyi ki doğuştan görmüyorum’ dedi. Nedenini sorduğumda ise şöyle bir cevap verdi: “Allah beni seviyor. Sonradan görmesen belki daha zor olurdu.” Bu öğrencimiz sohbetimizin ilerleyen kısmında en çok merak ettiği şeyin “kırmızı renk” olduğunu anlattı. Öğrencimizin bu merakını anlayabilmemiz lazım. Engelli kardeşlerimize hizmet verirken ilk önce onların bakış açılarıyla dünyaya bakabilmemiz gerek. Eğitim ve manevi rehberliği ancak bu aşamadan sonra gerçekleştirirsek başarılı olabiliriz.

Engellilere ulaşmazsak hizmetlerimiz yetersiz kalır

Toplantının devamında engellilere yönelik çalışmaların il ve ilçeler arasındaki uygulama birliği içinde gerçekleştirilebilmesi için teknik bilgilere yer veren İl Müftü Yardımcısı Muhammet Ali Özer; “Hizmetlerimizin eksiksiz yürütülmesi için, engelli kardeşlerimizi de içine alacak şekilde verilmesi zorunludur. Bu da engelli kardeşlerimizin, toplumun diğer bireyleri gibi benimsenmesi ve değerli görülmesi ile mümkündür.”