09.12.2018

CAMİDE DRONE ÜRETTİLER

Tecrübe Paylaşımı Toplantıları kapsamda Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen programda konuşan OMÜ Kampüs Camii İmam- Hatibi Atalay, “Yaptığımız proje ile gençlerimiz camiden çıkmaz oldu, camide drone bile ürettik” dedi.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından; cami hizmetlerinin verimliliğini artırmak ve örnek projelerin tespit edilerek yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla din görevlilerimize yönelik olarak bir tecrübe paylaşımı toplantısı gerçekleştirildi. Hattat Karahisari Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda, görev yaptıkları camilerde hayata geçirdikleri projelerle başarı elden imam- hatipler tecrübe paylaşımında bulundu.

 

CAMİLERDE, ÇOCUKLARIMIZIN SESİNE İHTİYACIMIZ VAR

 

Programda açış konuşması yapan Afyonkarahisar İl Müftüsü Vekili Muhammet Ali Özer, camilerin toplumdaki önemine ve camilerde yürütülmek üzere üretilen projelerin kağıt üzerinde kalmadan düzenli ve istikrarla uygulanmasının önemine değinerek şunları söyledi: “Camiler toplumun kalbidir. Bu sebeple projelerin oluşturulması sürecinde toplumun ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulmasını gerekiyor. Cami bünyesinde yapılabilecek çok fazla faaliyet var. Çocuklarımızı, gençlerimizi bu faaliyetlerle kazanacağız, kucaklayacağız. Camilerde çocuklarımızın sesine, gençlerimizin enerjisine ihtiyacımız var.”

 

ÖNCE UMUTSUZLUĞA KAPILDIM

 

Samsun Atakum ilçesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kampüs Camiinde gençlere yönelik yaptığı “Cami Akademi” projesini anlatan Uzman İmam-Hatip Mehmet Atalay,  projesinin doğuş sürecine değinerek şunları söyledi: “Camideki görevine ilk atandığım zaman büyük bir şok yaşadım. Büyük bir kampüs içerisinde önemli bir insan nüfusu barındırıyor. Ancak cami cemaati çok az. Önce bir umutsuzluğa kapıldım. Sonra da bu umutsuzluk yerini “Gençlerle ve görevli hocalarımızla neler paylaşabiliriz?” sorusuna bıraktı. Bu sorudan yola çıkarak, caminin mekân olmaktan çıkıp bir imkana dönüşmesi konusunda kafa yormaya başladım”

 

GENÇ KIZIN SÖYLEDİKLERİ İLE SARSILDIM

 

Atalay, bu projenin oluşumu sırasında, camiye yaşadığı ruhsal bunalıma çare bulmak maksadıyla gelen bir genç kızla yaşadığı diyalogun kendisini derinden yaraladığını belirtiyor. Genç kızın bu görüşme esnasında; yetersiz geçim koşulları ve manevi boşluk ile sürüklendiği olumsuzluklarla dolu yaşam tarzından bahsettiğini ve “Benim yaşadığım bu bunalımda bana destek vermeyen siz din görevlilerinin de ihmali var dediğini” ve bu durumun onu oldukça sarstığını anlattı.

 

MİSYONERLERİN, TOPLU TAŞIMA DURAĞI ÜZERİNDEN YAPTIĞI GARİP REKLAM

 

Görev yaptığı İlçede, toplu taşıma kullandığı esnada, halk arasında kilise durağı denilen bir durak ismi duyduğunu ve konuyu araştırdığında misyonerlerin gençlere, maddi imkanlar sunarak misyonerlik faaliyetlerini ilerlettiğini ve söz konusu durağa “kilise durağı” denilmesi için özel çalışma yaptıklarını fark ettiğini anlatan Atalay, gençlere sahip çıkmak için bir şeyler yapılması gerektiğini düşüncesi ile “Camiakademi” projesine başladıklarını söyledi.

 

GENÇLER CAMİDEN ÇIKMIYOR

 

Konuşmasının devamında projenin içeriğinden bahseden Atalay, Camimiz kampüs içinde olduğundan bütün kampüsü camimizin bahçesi olarak görüyoruz. Gençlerimizi, karanlık, kalabalık ve yalnızlıklardan koruma derdindeyiz. Camimiz bünyesinde 24 saat hizmet veren mekanlarımızda gençlerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sıcak çorba, çay, internet, duş gibi her türlü imkan mevcut. Gençlerimiz camiden çıkmıyor. Kampüste hangi fakülte varsa hepsinin bileşeni fakültemizde mevcut. Sanat, bilim, edebiyat, felsefe… Birçok alanda faaliyetimiz mevcut. Drone ve roket bile ürettik.”

 

ÇORAP SORUNU OLANLAR İÇİN, “ÇORAP SANDIĞI”

Programda Kocaeli Darıca Erenler Camii Uzman İmam- Hatibi İlyas Şahan, cami cemaatine yönelik hazırladığı “Cami ve Cemaatin Yeniden İnşâ ve İhyâsı” başlıklı projeyi anlattı. Projesinde yazılı materyalleri sıkça kullandığı görülen Şahan, bu kapsamda camiye davet broşürü hazırladığını, cami merdivenlerine ahlaki ve insani bir takım hatırlatmaları içeren cümleler yerleştirildiğini ve bu yazıları caminin bulunduğu caddeden geçenlere de hitap ettiğini, cami girişinde temiz çorap ihtiyacı olanlar için alıp kullanabileceği yeni çorapların konulduğu belirtiyor ve yaptıkları diğer faaliyetleri şöyle sıralıyor.

TESPİH İMAMELERİ EĞİTİM MATERYALİ OLDU

“Camideki tesbih imamelerine ibadet adabı ile ilgili notlar yazıldı. Üç derste Kur’ân’a geçilmesini sağlayacak bir teknik geliştirildi. Camide icra edilen vaazlar projeksiyon yardımı ile sunum olarak yapıldı. Müştemilatta çay ocağı olarak kullanılan mekân eğitim alanı olarak yeniden düzenlendi. Sunumlu sabah namazı buluşmaları ve kahvaltı ikramı yapıldı. “Erenler Camii Gençlik Kolları” oluşturuldu. Gençlere yönelik akşam dersleri, halı saha maçları, geziler, ziyaretler gerçekleştirildi. Cami içerisinde çocuk oyun bölümü oluşturuldu. “Çocuğun Gönlündeki Cami” konulu resim yarışması düzenlendi.

OKULDAN ÇIKIP KOŞA KOŞA CAMİYE GELİYORLAR

Konuşmasında, İstanbul’un Bahçelievler İlçesinde hizmet veren Miraç Camii İmam Hatibi Faruk Çaycı, okul- cami işbirliği çerçevesinde yaptığı çalışmaları anlattı. Çevre okullarda okuyan 110 öğrenci ile cami içerisinde oluşturulan eğitim alanında, yoğun bir dini ve ahlaki eğitim verdiklerini, çocukların güvenli bir ortamda sosyalleşmesine olanak sağladıklarını belirti ve ekledi: “Çocuklara, anne- babalarının namaz kıl demesi, arkadaşlarının bu konudaki teşviki kadar etkili olmuyor. Burada çocuklar arkadaşlarıyla birlikte namaza başlamanın heyecanını yaşıyorlar. Okuldan çıkar çocuklar evlerini gidip üstlerini değiştirdikten sonra koşa koşa camimize geliyorlar. Biz de onların bu gayretlerini ödüllendiriyoruz. Onları haftalık periyodlarla havuza götürüyor, geziler düzenliyor, sürprizler hazırlıyoruz.”