12.07.2016

Dinar ve İlçe Müftülüğü Tanıtım

Diyanet İşleri Başkanlığı, 3 Mart 1924 tarihinde 429 sayılı Kanunla “ İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, Din konusunda toplama aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek” amacıyla Başbakanlığa bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. Osmanlı Devletinde Din İşleri Meşihat Makamınca Şeyhülislam eliyle yürütülürdü. 1920 yılında Ankara’da Kurulan Meclis Hükümetinde Meşihat, Şer’iye ve Evkaf Vekaleti adıyla “Bakanlık” olarak yer aldı. 3 Mart 1924 tarihinde Şer’iye ve Evkaf Vekaleti kaldırılarak yerine, 429 Sayılı Kanunla , Başvekalete bağlı Diyanet İşleri Reisliği, bugünkü adıyla Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. 14 Haziran 1935 tarihinde kabul edilerek 22 Haziran 1935 te yürürlüğe giren 2800 Sayılı Diyanet İşleri Reisliği, Teşkilat ve Vazifeleri hakkında Kanun, Başkanlığın İlk Teşkilat Kanunudur. 1927 yılında oluşturulan yapıda 1950 yılına kadar herhangi bir değişiklik yapılmamış, 20 Nisan 1950 tarihinde yürürlüğe konan 5634 sayılı Kanunla Diyanet İşleri Başkanlığı günün şartlarına göre yeniden düzenlenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı, bugün yurt içinde bütün İl ve İlçelerde Müftülük olarak; yurtdışında soydaşlarımızın ve dindaşlarımızın bulunduğu ülkelerde ise Din Hizmetleri Müşavirliği, Ateşeliği olarak teşkilatlanmış bulunmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, Müslüman Türk Milletine Anayasada belirtilen ilkeler doğrultusunda, Milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinerek ve her türlü siyasi görüş ve düşüncenin dışında kalarak, Dinimizin birlik, beraberlik, fedakarlık ve yardımlaşma gibi yüce prensiplerini halkımıza benimseterek, başarılı, etkin ve yaygın bir Din Hizmeti sunmaktadır.

Dinar, uzun süren köy ve kasabalık (GEYİKLER) kılığından sonra 1874 yılında Belediyelik 1908’de İlçe olmuştur. Dinar’ın bilinen geçmişi M.Ö. 1200 yıllarına kadar dayanmaktadır. Akdeniz ve Ege bölgelerinde toprakları olan Dinar ilçesinin merkez-merkeze bağlı köylerinin büyük bir kısmı ve Dombayovası bucağının güney kısımları Akdeniz bölgesinde, diğer yerleşim alanları ise Ege bölgesindedir. Göller yöresinde yer alan Dinar, Kuzeyde Sandıklı, Kuzeydoğuda Şuhut, güneydoğuda Isparta, Kuzeybatıda Denizli, Güneybatıda ise Dazkırı ile çevrilidir. Dinar 37° 50 ve 38°20 Kuzey paralelleriyle 29° 58 ve 30° 32 doğu meridyenleri arasında yer alıp 1286 km² genişliğindedir.

Dinar İlçe Müftülüğü 1924 yılında kurulmuştur. İlçe Müftülüğümüze bağlı 23'ü Merkezde 9'u kasabalarımızda ve 72'si köylerimizde olmak üzere toplam 104 Camisi, Erkek-Kız yatılı Hafızlık Kuran Kursları, 4-6 yaş Kuran Kursları, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu ve İhtiyaç odaklı Kuran Kursları ile hizmet vermeye devam etmektedir.

Dinar halkı Dinine, örf - adet ve geleneklerine  bağlıdır. Özellikle Ramazan-ı Şerif ayında ve diğer mübarek günlerde camilerimizin cemaati kalabalık olur ve kabirler ziyaret edilir. Ramazan ayında  hatimler okunur ve bu hatimlerin duası Ulu Camiinde halkın katılımı ile yapılır.