29.09.2016

Camiler Haftası Açılış Programı Valimiz Sayın Aziz Yıldırım’ın Katılımıyla Gerçekleşti

Diyanet İşleri Başkanlığınca ülke genelinde 01-07 Ekim 2016 tarihlerinde kutlanacak olan Camiler Haftası etkinlikleri ilimizde Valimiz Aziz Yıldırım’ın katıldığı programla başladı.

“Cami ve Kitap” teması çerçevesinde yapılacak olan 2016 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri İl Müftülüğü Konferans Salonunda başlayan etkinliklerin açılışına Valimiz Aziz Yıldırım’ın yanı sıra İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri ve din görevlileri katıldı.

Program İl Müftümüz Şükrü Kabukçu’nun açış konuşması ile başladı. Konuşmasında “ Sayın Başkanımızın zaman zaman yaptığı konuşmalarda belirttiği üzere biz sadece biz toplumu sadece namaz kıldırmakla mükellef olan insanlar değiliz. İstiklal Harbinde yaptığı önderlikle ecdadımızın yine 15 Temmuz gecesi okunan selalarla yapmış olduğu önderlik ve rehberlik gibi toplumun her zor zamanında önünde rehberlik etmeye devam edecektir” dedi. Personel, Kur’an Kursları ve Camiler hakkında bilgi veren İl Müftümüz, Sayın Valimize katılımlarından dolayı tekrar teşekkür etti.

İl Müftümüz Şükrü Kabukçu’nun açış konuşmasının ardından söz alan Valimiz Aziz Yıldırım: “Sizlerin karşısında konuşmak hakikaten zor. Sizler, pırıl pırıl, kalbi Kuran-ı Kerimle dolu, İslam ile yoğrulmuş, toplumda kişilere örnek olmaya gayret eden, talebeler yetiştiren, bulundukları ortamlarda cemaatine önder olan ve onlara işte Müslüman budur dedirten insanlarsınız. Ben öncelikle sizleri tebrik ediyorum, iyi ki varsınız ve Allah sizlerden razı olsun. Camiler Haftası önemli bir etkinliktir. Bütün bir ömür boyunca camilerden uzak kalmamız hiç birimiz için mümkün değil. Yılın 365 günü, günde 5 vakit akıl bali olduktan sonra camilerle bir şekilde haşır neşir olmak durumundayız. Camilerimiz imamsız, müezzinsiz ve asıl önemli olan cemaatsiz olmuyor. Ama cemaatimizin de o camilerde daha da çoğalabilmesi, vakit namazı kıldıktan sonra vakti olanların diğer vakti sabırsızlıkla beklemesi ve diğer vakit geldiğince camide yerini alması sizlerin elinde olan bir durumdur. Eğer camilerimizi cemaatle doldurabiliyorsak olabildiğince bu sizin marifetinizdir. Eğer boş kalıyorsa yine bu hepimizin kusurudur. Camileri doldurabilmek sadece cami kapısında selamlaşan, ya da sessiz sedasız çıkılan, hiç kimse ile irtibat kurmayan insanlar demek değildir. Caminin her yönüyle toplayıcı özelliğini ortaya koyarak cemaat temin etmek gerektiğini düşünüyorum. Bu sizlerin o cemaate bakış açılarıyla ve aranızda kurduğunuz irtibatla alakalıdır. Bazı camiler var herkes oraya gitmeye gayret ediyor. Tamam caminin büyüklüğü, güzelliği ve konforu gibi konular tercihte etkili olabilir. Ama asıl iş cami görevlilerine düşmektedir. Sizin cemaatiniz ile kuracağınız münasebet ve rehberlik, hakikaten önderliğinizi ortaya kayabileceğiniz davranışlar cemaatinizin az veya çokluğunu etkilemektedir. Cami cemaatinin muhakkak artırılması gerekmektedir. Camilerimizin Müslümanları toplayıcı bir yer olan mekânlar olarak tesis esildiğini insanlarımıza aktarmalıyız. Onları oraya çektiğimiz zaman her ezanla camiye gelen insanların uhreviyatı ve o caminin içinde sizlerin oluşturduğu bu durum ile inşallah bir şeyler öğrenilerek kalbi ve ruhu dolu olarak çıkacaklardır. Bu insanlar sadece oradan çıkıp gitmeyecekler. Burada edindikleri sizlerin onlara yüklediğiniz bu olumlu havayı mutlaka dışarda esnafsa ticaretinde, ailesinde, arkadaşları arasında, çalışanlarsa kendinden hizmet bekleyen insanlara bunu yaşatacaktır. Yani tam bir insan ve tam bir Müslüman olacaktır. Camilerimiz aynı zamanda bizim inancımıza ve kültürümüze uygun olan toplumsal kültürün ciddi anlamda verilebileceği mekânlardır.”dedi.

Valimiz Yıldırım, Camilerimizin aynı zamanda birer okul olduğunu belirterek devam ettiği konuşmasında; “Camilerde canımızı sıkan durumlar olması muhtemeldir. Hiçbir insan bir başkasına benzemez. Hepimizin bir başkasına aykırı gelen özelliklerimiz olabilir. Bu durumda cami görevlileri daha sabırlı olmalıdır. Bu yol daha ileride daha güzel ortamlara dönüştürecektir. Ben bütün din görevlilerden bunu bekliyorum. Sizler gerçekten bizler için kıymetlisiniz. Sizler dinimizle, Kuran’la, Peygamberimiz’in (SAV) hayatı ile hem hal oluyor ve bunu insanlarımıza aktarıyorsunuz. Bunu hem dilinizle, hem de davranışlarınızla yapmaya çalışıyorsunuz. Bu yüzden çok kıymetli insanlarsınız. Sizler yaptığınızdan emin olacak ve işte imam bu denilen kişiler olacaksınız. Tabi ki imamlık mesleğinin zorlukları var. Hatta 5 vakti toplasanız 2 saatlik işleri var diye sözler duyulmaktadır. Ama asıl durum böyle değildir. Din görevlileri günün 24 saatinde vazifelidir. Bu nedenle yetiştirdiğiniz talebelerinizle, hutbe ve vaazlarınızla sizler aldıklarınızı sonuna kadar hak ediyorsunuz. Cemaatten önce gelerek Camileri, kuran kurslarınızı açık tutacaksınız ve cemaatten sonra çıkacaksınız. Bizim için sığınılacak mekânlar olan bu yerlerde sizler en iyi şekilde hizmet etmektesiniz. Bunu da yaparken güler yüzlü olmanız çok önemlidir. Hepimiz insanız zor zamanlar geçirebiliriz. Ama sizler de bizler de bulunduğumuz konum itibariyle güler güzlü olmamız gerekmektedir. Mümkün olduğunca sizlerde kendi kendinizi sorgulayın. Bugün kaç cemaatim var. Dün ne kadar vardı? Yarın ne kadar olmalı diyerek kendinize bu soruları sormanızı istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Camiler ve Din Görevlileri Haftasının hepimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Program İl Müftülüğüne ve hafta kapsamında yapılacak olan etkinliklere verdiği destekten dolayı İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından Valimiz Aziz Yıldırım’a çiçek takdim edilmesi ile sona erdi.